måndag 21 december 2009

Topp 10 Julfilmer

Äntligen är det jul! Eller i alla fall om ungefär tre dagar. Så nu sitter du där hemma och har sjukt tråkigt i väntan på tomten. Alla julklappar är köpta, all glögg urdrucken och du är väldigt bakis. Vad ska man göra i väntan på ljudet av bjällror och inbrott genom skorstenen? Man tittar på film!

Men vilka filmer får dig att verkligen vilja mysa upp runt granen och sjunga "hej tomtegubbar" tills grannarna ringer polisen? Jag har svaret! Här har du de tio bästa filmerna att se runt jul.


10. BAD SANTA



En film med Billy Bob Thornton som handlar om en full jultomte som tack var en mobbad pojke och en morsa med konstiga sexvanor lär sig att älska julen låter väldigt töntigt. Det är det också. Men det spelar ingen roll hur mycket du vill hata filmen, hur töntig du tycker den är, någonstans på vägen ger du upp och låter den väldigt udda julkänslan skölja över dig. Titta bara på mig, jag stoppade in dvd'n i spelaren men en stark övertygelse om att jag skulle stänga av efter ett par minuter - nu har jag med den på en topp-tio lista.


9. ELF




Tro mig, jag är inget fan av Will Ferrell, mannen är dryg, jobbig och spelar ungefär samma roll i alla sina filmer. Men när han spelar den väldigt malplacerade nissen Buddy som flyr nordpolen letandes efter sin riktiga identitet är det svårt att inte bli alldeles varm inombords. En julfilm med väldigt många typiska Will Ferrell-situationer, men när jultomten kraschar sin släde mitt i stadsparken är det svårt att inte börja sjunga "White Christmas".



8. Nu är det jul igen (The Santa Clause)



En av de mest klassiska julfilmerna måste självfallet vara med på listan. Nu är det jul igen är filmen där Scott Calvin (Tim Allen) råkar döda jultomten på självaste julafton och på något magiskt vis blir tvungen att ersätta honom. Kan det bli mer jul än en film som handlar om jultomten? Visst, upplägget är en stereotypisk familjefilm från 90-talet, men för oss födda på 80-talet var det guldåren för julfilmer.


7. Mupparnas Julsaga (A muppet christmas carol)



Hundratals filmer har gjorts om Charles Dickens klassiska julsaga om Scrooge och hans möte med julens olika spöken. Vilken version är bäst då? Muparnas såklart! Nu tror du säkert att jag driver med dig men det kan du glömma. Visst, skådespeleriet i någon av de riktigt gamla versionerna kanske är bättre, regin skarpare och manuset intressantare - men vilken annan version innehåller så mycket sång, dans och hjärta som Mupparnas Julsaga? När någon annan film får mig att flera dagar efter gå och nynna "on a sea of love and a thankful heart" kan du slå mig en signal.


6. Grinchen (How the Grinch stole Chrismas)



En av världens mest underskattade filmer blev totalsågad när den släpptes. Jim Carrey spelar Grinchen, en otrevlig typ bosatt högt uppe bland bergen ovanför den fridfulla staden "Whoville". Grinchen hatar mycket men mest av allt hatar han julen och tänker gör allt för att stoppa firandet av högtiden i Whoville. Det finns ingen stad i någon film någonsin som älskar julen mer än Whoville, vilket gör att varenda färg, varenda snöflinga på duken bara skriker "NU ÄR DET JUL IGEN!"

5. Ett päron till farsa firar jul (National Lampoon's Christmas Vacation)



Min mor tittar på en julfilm varenda år, om och om igen. Det är alltså inte så konstigt att Ett päron till farsa firar jul ger mig precis den rätta julkänslan. Klassiska jultraditioner som huggning av julgran, montering av julbelysning och pulkåkning blir till rena katastrofer när Clark Griswold släpps lös. Ett måste för alla julälskande filmälskare.

4. The Nightmare Before Christmas



Tim Burtons klassiska saga om Jack Skellington, kungen av Halloweenstaden, som av misstag finner sig i Julstaden och bestämmer sig för att ta över julen borde vara självklar vid alla filmkvällar runt jul. Oförglömliga sånger blandas med scener som än idag är något av de vackraste man sett. En väldigt morbid julsaga förvisso, men så mycket hjärta och julkänsla är svårt att hitta någon annan stans.

3. Ensam Hemma (Home Alone)



Kevin McCallister som blir kvarglömd hemma när familj och släkt reser bort över jul och måste nu inte bara slåss mot ensamheten under jul utan även inbrottstjuvar som vill åt familjens ägodelar. Julfilmernas julfilm behöver egentligen ingen motivering för denna placering på listan, tittar man inte på Ensam Hemma under jul känns julen helt plötsligt inte lika julig.


2 Die Hard



Hur i helvete har jag tänkt nu? Bruce Willis, Terrorister, Eldstrider - vad har de med julen att göra? ALLT! John McClane är på väg hem till sin fru över jul för att försöka få bukt med deras trasiga äktenskap. Högt uppe i en skyskrapa firar The Nakatomi Corporation jul med en stor fest och McClane hoppas att i all julglädje få sin fru på bättre tankar, men han är inte den enda som planerar att krascha partyt. En av världens bästa actionfilmer någonsin är även en av världens bästa julfilmer någonsin. Vilken är då den bästa?


1. Love Actually



Världens bästa julfilm - någonsin. Med hela skådespelareliten i rollistan och ett manus som får vuxna män att gråta är det ingen tvekan om saken. Det finns ingen film med mer hjärta, mer julkänsla, men kärlek och mer påhittighet än Love Actually. Det går inte att förklara vad filmen handlar om, har du inte sett den finns det nu ingen ursäkt - mys upp i soffan, häll upp julmust och knapra pepparkakor medans väldens bästa julfilm fyller dig med julkänsla.



GOD JUL PÅ ER ALLA!

2 kommentarer:

  1. Hallå där! Tillsammans borde definitivt vara med där och Tomten är far till alla barnen. Inte bara amerikaner som gör bra filmer! :)

    SvaraRadera
  2. Tillsammans känns aldrig som en julfilm eftersom filmen har så mycket annat som händer runt omkring. Jag minns inte ens att det var en julfilm innan du nämnde det.

    Tomten är far till alla barnen är väldigt bra, dock var listan för filmer som ger julkänsla medan "Tomten..." mest ger avsmak för högtiden enligt mig.

    SvaraRadera